Review Ebook Bisnesshopee.com

Hi assalamualaikum, salam sejahtera.

Posting saya kali ni nak share sikit dengan korang semua macam mana saya start bisnes shopee from zero to hero.

Ok.

Saya tengok sekarang ni dah mula ramai orang berjinak-jinak jual beli secara online.

Yela, sejak PKP yang dilaksanakan sejak Mac 2020 yang lalu menyebabkan ramai yang kehilangan pekerjaan dan perlu mencari punca pendapatan yang baru.

Saya ni mujurlah dah memang buat bisnes sejak dari awal lagi. Walaupun PKP pendapatan saya tidak terjejas atau hilang kerja sebab saya hanya buat bisnes secara online je. Buat sendiri pula tu.

Ok di sini saya nak ceritakanlah macam mana saya boleh terjebak dengan bisnes online ni.

Sejak saya habis study dulu pada tahun 2016, saya cuba cari pekerjaan yang layak dengan saya. Tapi semuanya tak kena sebab saya ni jenis tak suka bekerja ikut sistem.

So, dari situ saya cuba buat bisnes online ni. Antara bisnes yang paling awal saya cuba buat bisnes di Shopee.com.

Awal bulan pertama saya buat bisnes shopee ni, saya hanya dapat 1 sales saja. Boleh la kan? Masih proses belajar.

Haha…

Sedih memang sedih.

Macam-macam cara dah saya buat pada masa tu. Cuma tak berani lagi nak buat ads berbayar sebab takut ads tu telan duit.

Yela. Bisnes ntah kemana, duit modal belum ada dah nak buat ads berbayar. Modal yang ada cuma untuk modal barang jual je masa tu.

Ouh ya. Lupa saya nak beritahu. Barang yang saya jual masa tu adalah biskut je. Tu pun saya deal dengan penjual yang dekat dengan rumah saya ni. Kiranya saya jadi orang tengah la jual biskut tu.

Masa tu perasaan saya membuak-buak untuk belajar cara bisnes di shopee ni sebab saya tahu shopee ni ada potensi besar kalau kena dengan gaya.

So, saya cubalah Google cara-cara nak mulakan bisnes shopee ni.

Alhamdulillah, pada masa tu saya jumpa panduan percuma dari satu blog ni. Tapi saya lupa dah nama blognya apa.

Haha…

Dari situ saya mula belajar cara-cara nak optimizekan list barang yang saya senaraikan di Shopee. Cara nak buat tajuk dan description yang catchy dan menarik.

Alhamdulillah.

Dah mula ada peningkatan. Tapi tak memberangsangkan sangat. Dalam satu bulan biskut yang saya jual tu terjual dalam 13 balang je.

Tapi saya tak mudah putus asa.

Saya mula mencari idea untuk tambah barang jualan dan juga pertingkatkan ilmu saya dalam bisnes shopee ni.

Pada satu hari tu, masa saya nak cari panduan shopee yang saya boleh follow, saya terjumpa satu panduan yang saya boleh katakan yang telah ubah hidup saya. Panduan tu adalah Panduan Lengkap Bisnes Shopee.

Tapi panduan ni berbayarlah. Walaupun awal-awal saya fikir panduan berbayar ni just nak kutip duit orang je, akhirnya saya tepis perasaan tu dan buang ego saya tu untuk dapatkan panduan Shopee berbayar ni.

First impression saya bila je baca panduan ni, terus dalam hati saya terdetik orang yang buat ebook panduan ni betul-betul ikhlas nak bantu orang berjaya dalam bisnes shopee ni.

Yela, sebab bila saya buka ebook ni dan baca sepintas lalu, memang banyak tutorial bergambar yang disediakan. So, kalau newbie yang tak tahu apa-apa pasal shopee pun saya rasa boleh faham dalam masa yang singkat.

Jadi, saya stop dulu semua aktiviti perniagaan saya di shopee buat seketika dalam masa seminggu untuk fokus dan belajar dengan betul mengenai shopee ni.

Senang kata saya back to basic. Saya andaikan saya ni tak pernah tahu pasal Shopee dan saya belajar dari ebook tersebut tanpa skip. Walaupun ada benda basic yang memang saya dah tahu, saya tetap juga baca sebab setiap ayat dalam ebook tersebut bagaikan satu magik bagi saya.

Ok mesti korang nak tahu kan apa benda yang menarik sangat pasal ebook ni?

Sebelum tu saya nak minta maaf sebab saya tak boleh nak beritahu semua apa yang ada dalam ebook panduan bisnes shopee ni. So, saya hanya beritahu secara ringkas jela ya isi kandungan dalam ebook ni. Kalau anda nak tahu lanjut pasal ebook panduan ni, boleh rujuk di sini.

Antara perkara-perkara kita akan belajar dalam ebook tu ialah..

  • Cara mendaftar dan set kedai kita samaada menggunakan apps atau browser di komputer.
  • Cara masukkan produk ke dalam kedai Shopee. Dalam bab ni kita akan diajar tips pemilihan gambar dan contoh buat tajuk serta description yang menarik perhatian.
  • Cara nak menguruskan order! Ini pun penting juga! Bila dah dapat order, macam mana nak bungkus? Borang apa nak print? Macam mana kalau tetiba stok habis pula? Apa nak buat? Semuanya ada diterangkan dalam bab mengurus order.
  • 6 Langkah Setel Problem Barang Tak Sampai atau Rosak. Dari beratus-ratus barang yang kita hantar kepada pelanggan, mungkin akan ada 1-2 yang rosak atau gagal diterima oleh pihak pelanggan. Jadi, disini kita akan diajar langkah-langkah yang boleh kita lakukan untuk menghadapi pelanggan yang sedang marah agar mereka tenang dan cool down serta tidak meninggalkan bad rating di kedai kita.
  • 4 Teknik Promosi yang boleh kita gunakan di dalam Shopee untuk mempromosikan kedai kita ke tahap maksimun agar lebih ramai yang akan nampak kedai dan produk kita!
  • Cara mendapatkan bekalan produk jualan kita di Shopee.
  • Tiga kaedah niaga tanpa simpan stok dan juga tanpa modal. Sesuai untuk korang yang tak ada modal.
  • Kita akan didedahkan dengan pembekal yang mempunyai 100,000 produk yang kita boleh jual.
  • Kita juga akan diajar teknik untuk dapatkan 1000 follower di Shoppe.

So, inilah perkara-perkara yang akan kita belajar dalam panduan tersebut seperti saya beritahu di atas ni.

Alhamdulillah.

Selepas saya praktikkan apa yang diberitahu oleh penulis ebook berkenaan, jualan saya di shopee mula menunjukkan hasil yang memberangsangkan.

Jika sebelum ni saya terpaksa bazirkan masa saya untuk cuba pelbagai usaha yang belum tentu berhasil, kini saya tak perlu bazirkan masa saya lagi dengan benda-benda tersebut. Semuanya ada dalam Panduan Bisnes Shopee.

Cuma nasihat saya sebagai orang yang dah lama dalam bisnes, masa tu ibarat emas bagi kita sebab dalam bisnes ni, siapa yang laju, dia akan maju.

Jadi, kalau korang asyik cuba sesuatu yang belum pasti, banyak masa dan tenaga akan dibazirkan. Akhirnya kecundang sebab tiada siapa yang bimbing anda kearah yang betul.

Jadi, saya sangat sarankan kepada anda untuk dapatkan Panduan Lengkap Bisnes Shopee di sini jika anda ingin berjaya dalam bisnes shopee.

Disclaimer: Pembelian ebook Panduan Lengkap Bisnes Shopee ini akan dikendalikan oleh pihak Klikjer.com. Anda akan berurusan dengan pihak Klikjer.com.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *