Cara Memulakan Perniagaan Tanpa Modal

Nak menjalankan aktiviti perniagaan ni bukan senang jika kita tiada ilmu yang sebetulnya. Sebab tu sekarang ni siapa yang nak buat bisnes, carilah guru, carilah mentor supaya dapat bimbing korang ke arah yang betul.

Dulu-dulu kalau sebut perniagaan tanpa modal, pasti orang takkan percaya. Tapi sekarang ni, wujudnya model bisnes perniagaan tanpa modal yang kita sebut sebagai dropship.

Ok macam mana model bisnes dropship ni?

Model bisnes dropship ni kalau kita nak lebih mudah faham, kita hanya ambil untung atas angin saja. Tugas kita hanya promote dan jika ada jualan, kita proceed jualan tersebut kepada pembekal kita supaya menghantar barang kepada buyer.

Dulu model bisnes dropship ni tak sepopular pada masa sekarang sebab dulu orang tak tahu di mana nak cari pembekal untuk jadi dropship ni. Sekarang ni maklumat hanya di hujung jari semuanya mudah untuk cari pembekal.

Ok di sini saya ada satu panduan yang boleh saya sarankan kepada korang semua iaitu Panduan Bisnes Shopee.

Dalam panduan bisnes shopee ni, ia bukan saja ajar kepada kita tentang macam mana nak buat bisnes di shopee tapi kita juga dapat ilmu yang lain iaitu di mana nak cari pembekal untuk kita mulakan bisnes tanpa modal ni.

Ok di sini saya dedahkan pembekal kepada anda rahsia dalam panduan bisnes shopee tu.

  1. Alibaba
  2. DHGate
  3. Aliexpress

Ada banyak lagi. Cuma cara-cara nak deal dengan pembekal di sana, anda juga perlukan ilmu. Sebagai contoh, macam mana nak deal untuk dapatkan harga borong, macam mana nak lepas dari pihak kastam dan sebagainya. Tapi di sini saya tak tunjukkan sebab terlalu panjang untuk saya huraikan.

Semua benda ni ada dihuraikan dalam Panduan Bisnes Shopee.

Ok tadi saya dah beritahu apa itu dropship dan juga kat mana nak dapatkan pembekal barang untuk kita jual.

Sekarang ni, saya nak hurai sikit flow macam mana model bisnes dropship supaya korang yang masih tidak faham macam mana model perniagaan ini bergerak, agar mudah faham lepas ni.

Ok, flow bisnes model dropship ni seperti berikut.

  1. Pembeli akan order barang atau produk dari anda.
  2. Kemudian kita akan contact supplier untuk hantar barang kepada customer.
  3. Suplier akan hantar barang yang kita pesan tadi kepada customer kita.

So, itu je cara bisnes dropship. Sikit pun anda tidak perlu simpan stok atau perlukan modal.

Jadi macam mana keuntungan korang dapat?

Katakan harga yang korang jual adalah RM15. Harga yang korang boleh dapat dengan suplier pula adalah RM10.

So, buyer tadi akan bank in RM15 ke dalam akaun korang. Kemudian, korang perlu bank in pula RM10 kepada suplier.

Jadi, keuntungan korang di sini adalah RM5.

Lain-lain kos tu korang markup harga sendiri la ye. Tu contoh saja supaya korang senang faham.

Jadi, kalau sesiapa yang cuba nak mulakan bisnes perniagaan tanpa modal dan tanpa simpan stok, boleh cuba model perniagaan ini.

Kalai korang nak tahu, ilmu premium ni boleh dapatkan di Panduan Bisnes Dropship.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *